מה צריך לדעת על התמכרות לאלכוהול וגמילה?
התמכרות לאלכוהול היא בעיה מסוכנת. היא אינה נובעת משימוש חד פעמי, אך שימוש ממושך לאורך זמן מביא בהדרגה להתפתחות התמכרות. האלכוהול גורם לנזקים בריאותיים רבים לגוף, אך מי שמכור ממשיך לשתות למרות הפגיעה בבריאות. האלכוהול הוא סם לכל דבר, וגמילה מאלכוהול פירושה התמודדות עם תסמיני גמילה.
ניתן להצביע על כמה גורמים ההופכים את שתיית האלכוהול לתלות מסוכנת:
- נטייה גנטית – ישנם אנשים בעלי נטייה גנטית להתמכרות. אם יש לכם קרובי משפחה הסובלים מהתמכרות לאלכוהול עליכם להיות זהירים במיוחד, הסיכויים כי גם שתיית האלכוהול שלכם תהפוך להתמכרות גדולים יותר.
- השפעות סביבתיות – השפעות סביבתיות חזקות במיוחד בקרב צעירים. הניסיון למצוא השתייכות חברתית ולעשות את מה שכולם עושים, עלולים להוביל אנשים לשתיית אלכוהול בכמויות גדולות. בהחלט ישנו לחץ חברתי באירועים חברתיים להיות אחד מכולם ולשתות אלכוהול.
- גורמים פסיכולוגיים – אנשים המתמודדים עם מתחים נפשיים ובעיות שונות בחיים עלולים לראות באלכוהול אמצעי המקל על הכאב. בפני עצמו הוא אינו מסייע להתמודדות עם הכאב, אך מעניק הקלה זמנית. ועל מנת להמשיך לכבות את השרפה שבנפש יש צורך להמשיך לשתות. וזה בדיוק מה שגורם להתמכרות.
סימנים להתמכרות לאלכוהול
- השתוקקות עזה לשתיית אלכוהול.
- שתייה לבד ושלא במסגרת אירועים חברתיים.
- שתייה בסתר.
- חוסר יכולת להציב גבולות לגבי שתיית האלכוהול.
- התפתחות סבילות, כלומר צורך בשתיית כמות גדולה יותר על מנת להשיג את ההשפעה.
- תסמינים גופניים כאשר לא שותים אלכוהול (הזעה, רעד, בחילות).
- הוצאות כספיות על אלכוהול שאינן תואמות את היכולות הכלכליות האישיות.
- איבוד עניין בתחומים ופעילויות שפעם היה בהם עניין.
- קשיים בזוגיות וחיי המשפחה.
- נטייה לשכוח דברים, כמו התחייבויות שונות.
מה צריך לדעת על גמילה מאלכוהול
ניתן לטפל בבעיה, אך דרושה הכרה של האדם כי הוא מכור; אנשים רבים עשויים להכחיש כי יש להם התמכרות לאלכוהול ואינם מעוניינים בגמילה מאלכוהול. מסגרת משפחתית תומכת ועזרה מאנשי מקצוע יכולה לעזור על מנת להביא אנשים להכיר בבעיה.
גמילה מאלכוהול ניתנת לכל אדם בהתאמה אישית לרמת ההתמכרות והצרכים האישיים שלו. במקרים קיצוניים מדובר בגמילה באשפוז על מנת לעבור את השלבים הקשים של ניקוי הגוף מהאלכוהול. אך לא כל מקרה דורש אשפוז, ישנם גם טיפולים במרפאות המתנהלות באמצעות מעקב רפואי ללא אשפוז.
בעת גמילה מאלכוהול יתכן גם שימוש בטיפולים תרופתיים לצורך הפחתת הרצון לשתות וגם להקלה על תסמיני הגמילה.
חשוב להבין כי גמילה מאלכוהול היא איננה טיפול נקודתי. יש צורך במסגרת תומכת וליווי לאורך זמן. יש צורך לתת למטופל את הכלים על מנת להתמודד עם כל האתגרים הנפשיים ולבנות הרגלי חיים חדשים ובריאים יותר.